Voor de muzikant

Iedereen luister wel naar muziek. Voorkeuren voor bepaalde muziek doe je vooral op tijdens je jeugd. Hoe meer je hoort, hoe beter je leert wat je waardeert. Zelf muziek maken en samen spelen is een geweldige ervaring.  Optreden voor publiek is fantastisch. Op het Erasmus doen we heel veel aan muziek. Naast de muzieklessen, bestaan er veel mogelijkheden om muziek te maken of er van te genieten. Je kan muziek als examenvak kiezen in de bovenbouw. Je krijgt de gelegenheid om veel voor publiek te spelen en de muzikale begeleiding, de technische ondersteuning en de concertomgeving hebben we zo professioneel mogelijk gemaakt.

Kerstconcerten

In de week voor de Kerstvakantie wordt het Kerstconcert van het Erasmus gehouden. Bijna 200 (oud-)leerlingen en medewerkers doen er aan mee en ruim 2000 bezoekers bezoeken de vier uitvoeringen.
Bandjes, zangers en zangeressen, koor en orkest en dansers zorgen voor een geweldige sfeer. Videoanimaties en lichtprogrammering zorgen voor een bijzondere achtergrond. Deelnemers doen podiumervaring op en het publiek wordt met alle muziekstijlen verrast. Een aanrader!

Koor en orkest

Bespeel je een instrument of hou je van zingen in een koor van ca. 50 mensen? Geef je dan op bij één van de vier muziekdocenten van het Erasmus. Optreden tijdens de Kerstconcerten of bij Erasmus Classique of bij één van de andere muziekactiviteiten gedurende het schooljaar is een geweldige ervaring en je leert van elkaar.

Vrienden van Erasmus Live

Door de vele muziekactiviteiten zijn er veel leerlingen die op school bandjes vormen. Wat is dan leuker dan op avond samen met al die andere bandjes en oud-leerlingen bands in een festival sfeer voor 600 man op te treden?! Jaarlijks wordt in oktober ‘Vrienden van Erasmus Live’ georganiseerd. Doe mee of kom luisteren, kijken en dansen. Geef je op bij de muziekdocenten.

Praktijkexamen muziek

In de bovenbouw havo en vwo kan je muziek als examenvak kiezen. Kleine groepen bereiden zich voor op het landelijk examen theorie én het schoolexamen praktijk. Oefenen en repeteren op school is mogelijk in de professionele muzieklokalen met oefencabines en in de muziekstudio. Het praktijkexamen vindt plaats voor publiek, zodat ook hier podiumervaring wordt opgedaan.

Erasmus Classique

Als je gevorderd bent in het bespelen van een klassiek muziekinstrument of klassiek zingt, is Erasmus Classique – naast de mogelijkheden tijdens de Kerstconcerten – de avond voor jou. Samen met oud-leerlingen die gevorderd zijn of professioneel zijn doorgegaan in de muziek. Een Klein en Fijn avond met liefhebbers en fans in de zaal!

Muziekbandjes

Al in de 1e klas ontstaan via deelname aan de X-factory of door deelname aan het 1e klas improvisatietoneel muziekbandjes. De leerlingen krijgen de gelegenheid om samen te oefenen in de muzieklokalen en in de muziekcabines. Optredens bij schoolfeesten, tijdens de Ludieke Week, bij Vrienden van Erasmus live, tijdens Kerstconcerten, tijdens de presentatieavond van de X-factory en bij toneelvoorstellingen zorgen voor podiumoptredens voor publiek en verdere ontwikkeling van het muzikaal talent.

Optredens

Muziekontwikkeling van leerlingen wordt sterk gestimuleerd door optreden voor publiek. Het Erasmus organiseert dan ook een groot aantal ‘podiumactiviteiten’ waarbij die ervaring wordt opgedaan. Dat geld zowel voor moderne muziek als voor klassieke muziek. Het aantal leerlingen dat naar opleidingen als conservatorium of Rock Academie gaat, is mede daardoor opmerkelijk groot.

X-factory

In samenwerking met muziekstudio Ligthart hebben leerlingen van de onderbouw de gelegenheid in te schrijven op de X-factory. Het (beter) leren bespelen van een instrument, het verder ontwikkelen van zangtalent, samen leren spelen in een bandje en dan optreden voor publiek is de doelstelling. Repeteren en oefenen vindt plaats in de muzieklokalen en in De Kleine Zaal van het Erasmus.

Feesten

De schoolfeesten houden we in de school in De Grote Zaal, die voor die gelegenheden wordt omgebouwd tot feestzaal. Dat biedt de gelegenheid aan de leerlingen van de technische commissie om te leren gaan met de professionele geluid- en lichtapparatuur, aan de vele muziekbandjes om op te treden voor publiek, aan de videoclub om alles te registeren en live uit te zenden in de zaal en aan de feestcommissie om dat alles perfect te organiseren.

Muzieklokalen

Het Erasmus beschikt over twee aparte muzieklokalen in een apart gebouw, direct naast de school. Beide lokalen zijn ook voorzien van muziekcabines, waarin geoefend kan worden. Er wordt ook buiten schooltijden veel geoefend door bandjes, zangers en zangeressen en instrumentalisten voor muziekoptredens.

Muziekstudio

In het muziekgebouw is ook een professionele geluidstudio aanwezig. Hier worden opnames gemaakt van muzieknummers van leerlingen. Terug horen ‘hoe het klinkt’ en daardoor beter worden, is daardoor mogelijk. En de muziek wordt ‘vastgelegd’, zodat leerlingen zich met tapes kunnen presenteren. Handig voor leerlingen die ook buiten de school willen optreden of na hun schooltijd door willen naar conservatorium of Rock Academie.

Bekijk ook het YouTubeKanaal van Erasmus Muziek. Klik hier!

Je kunt ‘t op het Erasmus

Klik op de afbeelding en ga terug naar het overzicht