dalton
scholengemeenschap
zoetermeer

Nieuws

Hieronder vindt u alle nieuwtjes van het Erasmus!

Voorlichtingsavond ouders

Ouders van leerlingen van groep acht waren woensdagavond 23 januari op bezoek op het Erasmus College.

”meer”

  

Docenten, leerlingen en oud-leerlingen hebben gezamenlijk een mooie, inspirerende en informatieve avond verzorgd. Op naar het OPEN HUIS aanstaande vrijdag 1 februari vanaf 18.30 uur!

”minder”

Erasmiaan Wesley knokt voor KIKA tegen kanker

Toen hij voor zijn school, het Erasmus College, zijn Maatschappelijke Stage moest doen, wist Wesley Schneider wat hem te doen stond. Hij wilde iets voor de maatschappij, d.w.z. voor een ander doen door zijn hobby te gebruiken. Wesley is nl. een fervent kickbokser bij de sportschool Allround Boxing.

”meer”

  

Op 19 januari jl. was er het Kickboks Event “Vechten tegen Kanker” in Alphen a/d Rijn. Onder leiding van zijn trainers Björn Hoogeveen en Arie Versluis heeft hij zich maandenlang in het zweet gewerkt om zo aan zijn Maatschappelijk Stage te voldoen. En nog belangrijker: mee te helpen aan de strijd tegen kanker omdat de opbrengst van het event naar KIKA zou gaan. Samen met leden van 9 andere sportscholen werd het een spannende wedstrijd met winnaars en verliezers…. hoewel er uiteindelijk er alleen maar winnaars waren toen bekend werd dat er maar liefst 26000 euro is opgehaald voor Kika.  Wesley heeft zijn Maatschappelijke Stage op een glansvolle wijze afgerond.

”minder”

Erasmus College in actie voor MAD Friends en Stichting Biezonder

Tijdens de kerstvieringen is er zoals elk jaar op het Erasmus College gecollecteerd voor een goed doel. Dit jaar was dat De Noordkaap Challenge. De deelnemers, de mannen van MAD Friends, hadden ervoor gekozen om een deel van het opgehaalde geld te doneren aan de Stichting Biezonder.

”meer”

   Inmiddels zit hun barre tocht erop maar de mannen waren uiteraard bereid om het gecollecteerde bedrag op het Erasmus College in ontvangst te nemen. Namens de Kerstviering overhandigde op symbolische wijze docent Hanneke van Beekum aan hen het bedrag van ruim 903 Euro.

DE MAD Friends waren er maar wat blij mee en dankten het Erasmus College voor hun waardevolle bijdrage.

”minder”

Aftermovie kerstviering Erasmus College

Kijk en geniet! Prachtige beelden en muziek van de kerstviering.


Aankondiging CPC

Meld je nu aan voor de City-Pier-City en ga de sportieve uitdaging aan!

Download hier het inschrijfformulier.


Aankondiging kerstconcert

De kerstviering is dit jaar op:
Dinsdag 18 december a.s., 20.00 uur voor klas 2, 3, 4, 5 en 6
Woensdag 19 december a.s., 20.00 uur voor klas 2, 3, 4, 5 en 6
Donderdag 20 december a.s., 20.00 uur voor klas 2, 3, 4, 5 en 6
Vrijdag 21 december a.s., 10.00 uur voor alle leerlingen van de eerste klassen.


KICK-OFF ERASMUS BUSINESS CLASS JUNIOR

Op, 12-12-2018, was de Kick-Off van de spiksplinternieuwe Erasmus
Business Class Junior bij restaurant Smaak & Vermaak in de Dorpsstraat in
Zoetermeer.

”meer”

 

Deze EBCJ is speciaal opgezet om junior ondernemers de kans
te geven een eigen bedrijfje te starten tijdens hun schoolloopbaan op het
Erasmus College. Niet alleen dromen maar doen, op je eigen school!
Nadat onze leerlingen uit de brugklassen mavo/havo en havo/vwo allerlei
ondernemers in de Dorpsstraat geïnterviewd hadden, werden ze door
wethouder Iedema (onderwijs, economie) inspirerend toegesproken. Daarna
gingen ze o.a. met de wethouder en de voorzitter van de RVOZ mevr. Van
Wegen in gesprek. De energie spatte van de kinderen én hun
‘gelegenheidscoaches’ af!
De 37 leerlingen – plus natuurlijk de docenten van de Erasmus Business
Class Junior hebben hun eerste ondernemerschap getoond, en met succes!
Speciale dank was er aan Sander Beentjes en Ryan Bautz, zelf ook
ondernemers en eigenaren van restaurant Smaak & Vermaak, voor hun
inspirerende gesprekken en gastvrijheid.

DE ERASMUS BUSINESS CLASS JUNIOR IS VAN START GEGAAN MET
LEERLINGEN DIE MISSCHIEN WEL IN 2030 TOT DE BESTE ONDERNEMERS
VAN HET LAND BEHOREN!

Meer informatie over de Erasmus Business Class Junior? Klik hier

”minder”

Filmfestival Pyrgos Griekenland

Wij (Eva en Eline) zijn afgelopen week in Griekenland geweest voor het “Camera Zizanio festival.” We zijn daar gekomen met de documentaire die we moesten maken in 2e klas EMC.

”meer”

 
In Pyrgos hebben we de films van andere internationale leerlingen bekeken en gewerkt aan het “Mythos project.” Tijdens dit project werkten we zelf aan een film in internationale groepjes. Die we ook daar met z’n allen hebben bekeken. De laatste dag hebben we ook nog Olympia bezocht en zijn we op de prijsuitreiking van het festival geweest. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen maar hebben het toch erg leuk gehad. We zijn zeker een ervaring rijker en hopen dat nog veel andere EMC leerlingen dit mogen meemaken!

Eva & Eline B3F

”minder”

Jonge Nederlandse science talenten halen brons in Gaborone

Van 2 t/m 11 december vond de 15e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats in Gaborone, Botswana. Het thema van de olympiade was ‘Discovery, innovation and environment’. Dante Bosgoed (2e van links op de foto) van het Erasmus College in Zoetermeer behaalde met zijn team een bronzen medaille.

”meer”

 

 

Thato Kwerepe, staatssecretaris van Onderwijs van Botswana, die zowel bij de opening als slotceremonie aanwezig was, zei: “De socio-economische ontwikkeling van de Afrikaanse landen is afhankelijk van nieuwe technologieën en natuurwetenschappelijk onderzoek. De IJSO stimuleert jonge leerlingen voor science en technologie en kan daarmee de basis leggen voor hoge prestaties en vooruitgang later.” Dit jaar gingen 250 topleerlingen uit 44 landen de strijd met elkaar aan.

Goede resultaten

Het Nederlandse team heeft met scores van bijna 75% een mooi resultaat neergezet in het internationale wedstrijdveld dat met name door de Aziatische landen gedomineerd werd.

Dante Bosgoed (2e van links op de foto) van het Erasmus College in Zoetermeer, Casper Tops van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en Jochem van den Broek van Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven behaalden een bronzen medaille. Gijs Michiels van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, Kik Hoekjen van het Gymnasium Apeldoorn en Martin van den Hogen van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther vielen helaas net buiten de medailles, zij kregen een certificaat met eervolle vermelding.

De olympiade werd gewonnen door Teeratat Uranpanichakul uit Thailand. De landenprijs ging eveneens naar Thailand. De prijs voor het beste teampracticum werd door Vietnam in de wacht gesleept.

”minder”


Naschoolse sport

Deze week start de naschoolse sport. Kijk hier in het schema wanneer jij kan komen sporten!


Thema-Avond “In gesprek”

Op woensdag 14 november heeft de oudervereniging om 18:45 hun jaarlijks ALV. Aansluitend start om 19:30 de thema-avond “In Gesprek”
Voor meer informatie over deze avond kunt u kijken op de pagina van de oudervereniging.


Thrillerfestival 2018

Afgelopen week speelde 90 voornamelijk 2e klassers zes voorstellingen in 3 dagen. ROOM 13 het Thrillerfestival! Bekijk hier een korte impressie.


Het Groot Erasmus Dictee

Dinsdag 13 november is het weer zover. Om 15.15 uur start de vierde editie van Het Groot Erasmus Dictee in de Grote Zaal.

”meer”

 

Dit dictee is – zoals bekend – een sportieve krachtmeting tussen leerlingen, oud-leerlingen, ouders en docenten.

Na afloop (ca. 16.15 uur) wordt het werk direct nagekeken en ondertussen staan voor de deelnemers hapjes en drankjes klaar in de docentenkamer.

Aanmelden gaat heel eenvoudig: een berichtje aan erasmusdictee@erasmuscollege.nl is voldoende.

De inschrijving staat open tot en met zondag 11 november.

”minder”


Ayla Choi keynote speaker FMO

Op maandag 2 oktober heeft Ayla Choi uit G2G een speech mogen geven bij het FMO (de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden): Future of Finance 2018. Ayla spoort de meest invloedrijke financiële leiders van de wereld met haar fantastische speech aan om te denken aan de wereld van morgen door iets goeds te doen voor een ander, hoe klein dat gebaar ook is. Want wie goed doet, wie goed ontmoet!


Kunstklas

In week 7 gaat de kunstklas weer van start.
Klik voor meer informatie hier


Informatieavonden

In september en oktober zijn er informatieavonden voor alle ouders.
Kijk goed naar de data om niks te missen!

”meer”

 

1M/H woensdag 10 oktober 19:00
1H/V/G dinsdag 2 oktober 19:00
H4 maandag 1 oktober 19:00
V4 maandag 1 oktober 19:00
H5 woensdag 3 oktober 19:00
V5 maandag 1 oktober 19:00
V6 woensdag 3 oktober 19:00

”minder”

 


Sportcommissie

Ben jij sportief, organisatorisch sterk, heb je goede ideeën op gebied van sportaanbod en lijkt het je leuk om een actieve bijdrage te leveren aan Sport op het Erasmus College, dan zijn we op zoek naar jou! Wil je je aanmelden of meer info, stuur dan een mail naar sportcommissie@erasmuscollege.nl

Meer info klik hier


Trier 2018

De excursie naar Trier voor gymnasiasten uit V4 is uitgegroeid tot een echte klassieke traditie.

”meer”

 

Op 22 september jl. hebben de gymnasiasten uit klas 4 hun grenzen verlegd met een bezoek aan de nederzetting COLONIA AUGUSTA TREVERORUM of te wel Trier, Duitsland. Op school leren de gymnasiasten niet alleen de basis van het Latijn maar zij verdiepen zich ook in de wereld van de Romeinen. Een excursie naar Trier is voor leerlingen van het Gymnasium  dan ook een uitgelezen kans om een oude Romeinse stad te herontdekken en te herbeleven.
Het werd een dag met een vol maar indrukwekkend programma. De leerlingen bekeken de Keizerthermen, de Dom, de Porta Nigra en de Aula Palatina. Met een beetje fantasie leek het alsof de gymnasiasten terug in de tijd gingen. Aan het einde van de dag keerden de leerlingen met een andere kijk op de Romeinse wereld uit Trier naar Zoetermeer terug, moe, maar vol beelden van die bijzondere, Romeinse tijd.

”minder”


Run-Bike-Run-2018

Jaarlijks organiseert het Erasmus College voor al haar 3eklassers een sportief evenement in en rondom het recreatiegebied het Noord Aa. Dit jaar waren er meer dan 300 leerlingen uit 12 klassen die het parcours hebben afgelegd.

”meer”

 

Bij de Run-Bike-Run lopen de leerlingen een parcours van circa 1,6km op het strand, om vervolgens een route van 16km te fietsen die door de oude polder gaat, door de wijk de Leyens, om de Noordhovense plas en daarna uitkomend bij het beginpunt, het strand van het Noord Aa. Hierna leggen ze nogmaals de looproute af, maar in tegengestelde richting.

In de ochtendgroep was het Emma Noz die bij de meisjes de zege pakte. Nikki Covers (2e) en Ilaya Pata maakte het podium compleet. Bij de jongens was het verschil ongekend groot en kwam Bas v/d Bulk in een prachtige tijd van 41.51 minuten over de finish. Hij werd gevolgd door Florian Bus en Jonas vd Heuvel.

Met iets andere, verbeterde weersomstandigheden vertrok de middaggroep strak om 13.00 om hun sportieve prestatie te leveren. Bij de jongens was Fabian vd Knaap te sterk voor Robert van Vliet (2e) en Niels Westdorp (3e) en ging hij met een tijd van 49.41 als winnaar over de streep.

Bij de meiden was het Paloma Joon die met een tijd van 55:35 minuten Cleo orlemans (2e) en Leana de Haas (3e) achter haar wist te houden om de overwinning te pakken.

Naast de snelle kandidaten is het voor de meeste leerlingen sowieso een prestatie om dit evenement met goed gevolgd af te sluiten. En met slechts 1 of 2 uitvallers vanwege materiaalpech mag iedereen met recht trots zijn op zijn of haar prestatie.

Ochtendgroep
Jongens
1. Bas v/d Bulk 41:51
2. Florian Bus 49:12
3. Jonas van den Hemel 50:30
Meisjes
1. Emma Noz 53:37
2. Nikki Covers 56:33
3. Ilaya Pata 57:30

Middaggroep
Jongens
1. Fabian vd Knaap 49:41
2. Robert v Vliet 50:49
3. Niels Westdorp 50:49
Meisjes
1. Paloma Joon 55:35
2. Cleo Orlemans 56:52
3. Leana de Haas 58:20

”minder”


1e en 2e prijs NFFS voor Erasmianen

Leerlingen van het Erasmus College behalen de eerste en de tweede prijs op Nationaal Filmfestival voor Scholieren.

”meer”

 

Ook dit jaar hebben op 24 september jl. leerlingen van het Erasmus College deelgenomen aan alweer de 14e editie van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren in Lelystad. Dit festival trekt al sinds jaar en dag vanuit het hele land veel belangstelling getuige de 200 inzendingen voor dit jaar. Slechts 30 inzendingen daarvan kwamen voor nominatie in aanmerking. Het Erasmus College was met maar liefst 3 nominaties in de categorie non – fictie Onderbouw sterk vertegenwoordigd op dit landelijke filmfestival.
Naast de prijsuitreiking waren de genomineerden ook druk bezig met een dagprogramma rond het thema film. Zo namen ze deel aan diverse workshops, gegeven door professionals. Ook waren er dit jaar professionele filmmakers die hun commentaar gaven op de genomineerde inzendingen.
Natuurlijk was de prijsuitreiking de slagroom op de taart. Op een speciale gala-avond werden de prijswinnaars bekendgemaakt: De Erasmianen behaalden een fantastisch resultaat. In hun categorie behaalde de film met als thema “De Toekomst van mij Data” de eerste prijs. Maar ook de tweede prijs ging naar het Erasmus College. Met als thema “Seksisme in de sport” werd ook deze prijs in de wacht gesleept.
Met dit fraaie resultaat vielen de leerlingen van het Erasmus College terecht in de prijzen van dit landelijke festival!

[/read]

Bekijk hier de winnende Read More

 

 

”minder”

 


Vrienden van Erasmus Live

Op vrijdag 12 oktober is het zo ver “Vrienden van Erasmus Live”

”meer”

 

 

Een spectaculaire avond vol met muziek! Vanaf 20:00 gaat zaal open en sluit om 00.00 uur. Kaarten zijn nu bij de receptie te koop of vrijdag aan de deur voor €3,-

”minder”